FINAŁ AKCJI „PRZYJAŹNI DZIECIOM”
17 listopada 2016 - 10:26

FINAŁ AKCJI „PRZYJAŹNI DZIECIOM”

Każda przychodnia lekarska chce, by pacjent w trakcie wizyty u lekarza czuł się komfortowo, zwłaszcza ten najmłodszy. Siedem wyremontowanych kącików zabaw to efekt ogólnopolskiej akcji „Przyjaźni dzieciom”, która trwała od kwietnia do listopada br.

„Odstresowanie przez zabawę” to motto organizatorów akcji, czyli Concordii Ubezpieczenia, Fundacji Wsparcia Rolnika POLSKA ZIEMIA i SGB Banku.

W ramach inicjatywy wybrane przychodnie lekarskie z terenów wiejskich uległy kolejno metamorfozie i stawały się placówkami przyjaznymi najmłodszym pacjentom. Powstały tam kąciki zabaw, wyposażone w atestowane zabawki i artykuły piśmiennicze.

Głównym powodem zaangażowania się w akcję „Przyjaźni dzieciom” była chęć zapewnienia najmłodszym komfortowej i przyjaznej atmosfery w trakcie oczekiwania w przychodni. Kolorowe kąciki sprawiają, że choć na chwilę dzieci przenoszą się do świata wyobraźni, zapominając o często stresującej wizycie. Dzięki zabawie pobyt w placówce medycznej jest dużo łatwiejszy nie tylko dla malucha, lecz także dla rodzica – mówi Jacek Smolarek, Prezes Concordii Ubezpieczenia.

I dodaje: Wspieranie środowisk wiejskich naturalnie wpisuje się w funkcjonowanie naszej firmy, dlatego też pod koniec ubiegłego roku, gdy rozpoczynaliśmy planowanie aktywności CSR na rok bieżący, zdecydowaliśmy się właśnie na tę inicjatywę. Objęliśmy nią placówki medyczne zlokalizowane na terenach działania Concordii oraz naszego wieloletniego partnera – SGB Banku.

Podsumowanie akcji