POLACY UWIELBIAJĄ GRILLOWAĆ – ALE CZY WIEDZĄ, JAK ROBIĆ TO BEZPIECZNIE?
20 czerwca 2018 - 13:43

POLACY UWIELBIAJĄ GRILLOWAĆ – ALE CZY WIEDZĄ, JAK ROBIĆ TO BEZPIECZNIE?

Jak wynika z badania „Grillowe zwyczaje Polaków” przeprowadzonego w 2017 r. przez IQS(i), aż 81% z nas grilluje co najmniej raz w roku. Robimy to zwykle spontanicznie i bez okazji, traktując grill jako pretekst do spotkania z bliskimi (tak twierdzi 92% ankietowanych). Słońce, relaks, dobre jedzenie i zabawa – wszystko to sprzyja odpoczynkowi. W swobodnej atmosferze łatwo jednak zapomnieć o podstawowych zasadach, którymi powinniśmy kierować się, by czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi był nie tylko radosny, ale i bezpieczny.


Sezon grillowy ruszył już na dobre. Pamiętajmy jednak, że ta przyjemna i wydawałoby się prozaiczna czynność wiąże się z koniecznością rozpalenia ognia, a co za tym idzie – może stać się przyczyną pożaru, jeśli nie będziemy stosować się do podstawowych zasad bezpieczeństwa. Tymczasem statystyki straży pożarnej pokazują, że najczęstszą przyczyną pożarów jest od lat człowiek i właśnie nieostrożne posługiwanie się ogniem (ii).

Poniżej przedstawiamy kilka prostych zasad, którymi powinnyśmy kierować się podczas grillowania:
1.Zadbaj o odpowiednie miejsce. 87% Polaków grilluje na działce lub w ogrodzie. Zdarza się jednak, że decydujemy się na grillowanie w plenerze a nawet na balkonie:
a)grillowanie na działce lub w ogrodzie jest w pełni legalne, jednak pamiętajmy, że możemy zapłacić karę za zakłócenie porządku, jeśli dym z naszego grilla będzie roznosił się na sąsiadujące działki, uprzykrzając życie sąsiadom;
b)grillowanie na balkonie nie jest prawnie zabronione, ale jest bardzo ryzykowne. Dodatkowo spółdzielnie mieszkaniowe mogą wprowadzać własne przepisy zabraniające takich praktyk;
c)przepisy przeciwpożarowe zakazują używania otwartego ognia w lasach, na łąkach, wrzosowiskach i torfowiskach oraz w odległości do 100 metrów od granicy tych terenów. Jeśli decydujemy się na grilla w plenerze, najlepiej wybrać specjalnie wyznaczone do tego celu miejsce.
2.Sprawdź stan techniczny grilla. Upewnij się, że jest sprawny, stabilny i nie ma w nim dziur.
3.Ustaw grill na płaskim i twardym podłożu, tak by się nie przewrócił.
4.Zadbaj o to, by w pobliżu grilla nie było materiałów łatwopalnych.
5.Nie grilluj w zamkniętym pomieszczeniu. Unikaj także wstawiania grilla do drewnianych altan czy pod daszek.
6.Ustaw grill w miejscu bezwietrznym. Silne podmuchy wiatru mogą roznieść żar, a nawet przewrócić grill.
7.Do rozpalenia grilla nie używaj benzyny ani żadnych innych substancji, które mogą łatwo rozlać się poza palenisko.
8.Podczas rozpalania grilla używaj długich zapałek przeznaczonych specjalnie do tego celu lub zapalarki.
9.Grill rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, dlatego do jego obsługi zakładaj rękawice.
10.Do obracania grillowanych potraw używaj specjalnych długich widelców i szczypców, dzięki czemu unikniesz poparzenia.
11.Grilluj chude mięsa. Podczas grillowania z mięsa wytapia się tłuszcz, który może się zapalić. Aby tego uniknąć, wybieraj na grilla mięsa chude, a  w przypadku mięs tłustszych postaraj się wyciąć kawałki tłuszczu przed grillowaniem. Korzystaj z tacek, które pomogą nie tylko uniknąć ściekania wytopionego tłuszczu na rozgrzane węgle, ale będą też bardziej higieniczne niż nieraz trudny do wyczyszczenia ruszt.
12.Jeśli kapiący z mięsa tłuszcz zapali się, nie polewaj paleniska piwem ani innym alkoholem. Zdejmij ruszt, połóż go w bezpiecznym i czystym miejscu, a płonące węgle spryskaj wodą. Nie zalewaj paleniska, ponieważ możesz w ten sposób całkowicie je zagasić, a ponowne rozpalenie zajmie sporo czasu.
13.Pamiętaj, aby dzieci i zwierzęta nie podchodziły zbyt blisko grilla.
14.Po zakończeniu grillowania zagaś żar, a grill zostaw w miejscu osłoniętym od wiatru, ale nie wewnątrz pomieszczeń. Nigdy nie wstawiaj dopiero co używanego grilla do drewnianych szop, altan czy komórek. Istnieje ryzyko, że grill nie został dokładnie zagaszony i  w zacisznym miejscu ulegnie ponownemu zapłonowi, prowadząc do pożaru.
15.Miej pod ręką wiadro z wodą lub piaskiem.

Oprócz kwestii bezpieczeństwa, do stosowania wymienionych zasad powinny przekonać nas również kwestie finansowe. – Jeśli w efekcie np. wstawienia rozgrzanego grilla do drewnianej altany, dojdzie do pożaru, możemy mieć trudności z uzyskaniem odszkodowania za powstałe szkody. Tego typu sytuacja może zostać bowiem potraktowana jako rażące zaniedbanie z naszej strony. Jeśli natomiast np. nasz domek letniskowy spłonie w wyniku przeniesienia ognia z grilla naszego sąsiada, odpowiednio dobrane ubezpieczenie zrekompensuje nam nie tylko koszt odbudowy, ale również zakupu wyposażenia, jak np. mebli czy sprzętu AGD. A nawet, bardzo cennych dla nas pamiątek rodzinnych, jeśli tylko uwzględniliśmy je w polisie – mówi Marcin Pabiś – Dyrektor Biura Ubezpieczeń Majątkowych Concordii Ubezpieczenia.

Grillowanie to zawsze okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Warto więc przyswoić tych kilka prostych zasad i nie ryzykować niepotrzebnie zdrowia naszych najbliższych.

(i) http://www.portalspozywczy.pl/inne/polityka-i-spoleczenstwo/wiadomosci/36-polakow-uwaza-ze-aby-grillowac-nie-trzeba-znac-sie-na-gotowaniu,143805.html
(ii) https://asystentbhp.pl/najczestsze-przyczyny-pozarow-315/


KONTAKT DLA MEDIÓW

Justyna Szafraniec

Justyna Szafraniec

Rzecznik prasowy

Grupa Generali

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z Polityką prywatności, gdzie znajdziesz szczegółowe informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych.